Het draait in de rittenadministratie om het hoofddoel

Naheffing loonheffing voor dga die zakenbezoek en skivakantie combineert

De skivakanties komen weer in beeld en sommige zakelijk rijders laten dan hun inventiviteit los op de rittenadministratie om onder de 500 privékilometers te blijven. Dan hoef je immers geen bijtelling te betalen. Dat gaat nogal eens mis, zo bleek recent weer bij het hof.

  • Het draait in de rittenadministratie om het hoofddoel
  • Skivakantie was ruim van tevoren gepland

Een dga van een bv in handelsbemiddeling in de verpakkingsindustrie is actief in verschillende landen. Hij heeft een Audi A6 van de bv en heeft hiervoor van de belastinginspecteur een verklaring ‘geen privégebruik’ gekregen. Hij gaat met de auto veelvuldig naar afspraken in het buitenland.

Tijdens de kokusvakantievakantie nam hij zijn vrouw en kinderen mee naar Oostenrijk. Hij zette zijn gezin af, reed 60 kilometer verder naar zijn afspraak en kwam ’s avonds weer terug naar het hotel om samen met vrouw en kinderen een weekje te skiën.

Hoofddoel
De inspecteur nam geen genoegen met de ruim 1800 ‘zakelijke’ kilometers en legde een naheffing op van 13.585 euro. Uit de uitspraak van het hof: “Voor de vraag of een rit moet worden aangemerkt als gebruik van de auto voor privédoeleinden is doorslaggevend wat het doel van de rit was. Als een rit wordt gemaakt met zowel een zakelijk doel als een privédoel, gaat het erom wat het hoofddoel van de rit was. Indien op een rit met een zakelijk hoofddoel tevens een privédoel wordt bezocht, geldt als zakelijk de afstand die zou zijn afgelegd als het privédoel niet zou zijn bezocht en geldt de rest van de afgelegde afstand (de ‘omrijkilometers’) als gebruik voor privédoeleinden. Indien op een rit met als hoofddoel een privébestemming tevens een zakelijk doel wordt bezocht, geldt het omgekeerde.”

Gepland
Volgens het hof kon de dga niet overtuigend aantonen dat de rit naar Oostenrijk als hoofddoel een zakelijke rit was, temeer omdat de skivakantie in Oostenrijk al ruim van tevoren was gepland in de Krokusvakantie.

Bc.nl 10 november 2016