Wat is leasing?

Wil je als zzp’er zakelijk een auto gaan rijden dan heb je verschillende mogelijkheden: je kunt vanuit je eigen vermogen een (bedrijfs-) auto aanschaffen, een financiering afsluiten bij de bank óf je gaat een auto leasen. Aan autolease zitten een aantal duidelijke voordelen ten opzichte van het in eigen beheer hebben van een (bedrijfs-) auto. We zetten de belangrijkste voordelen voor jou op een rijtje:

  1. Minder kosten: de investeringen die je doet op het gebied van autolease, drukken niet op de balans van jouw onderneming. De leasekosten zijn volledig fiscaal aftrekbaar.
  2. Betere kostenbeheersing: gedurende de looptijd van het leasecontract weet je exact waar je aan toe bent. Je betaalt een vast bedrag per maand voor jouw (bedrijfs) auto, waardoor je niet voor verrassingen komt te staan en grip houdt op de kosten.
  3. Zekerheid: de leasemaatschappij neemt alle risico’s over. Je hoeft je geen zorgen te maken over onderhoudskosten, de verzekering, aanschaf en afschrijving. Bovendien verzeker je jezelf van mobiliteit. Laat de auto het afweten, dan heb je recht op vervangend vervoer.
  4. Ontzorging: je hoeft niet meer om te kijken naar vervanging, reparaties, onderhoud en de administratie rond je auto. De leasemaatschappij neemt dit voor jou uit handen.

Leasevormen Lease kent in principe twee vormen: operationele lease en financial lease. Binnen deze twee vormen worden verschillende varianten aangeboden, waarbij de mate van flexibiliteit in looptijd vaak bepalend is.

Operationele lease De meest voorkomende vorm van autoleasing is operationele lease. In dit geval is de leasemaatschappij juridische eigenaar van de auto en neemt zij alle risico’s die verbonden zijn aan het eigendom van de auto op zich. Denk daarbij aan: aanschaf, verzekering, wegenbelasting, onderhoud, afschrijving, enz. Omdat de auto eigendom is en blijft van de leasemaatschappij wordt de auto niet als vreemd vermogen gezien. Immers: jij hebt alleen het recht tot gebruik van de leaseauto. In de praktijk betekent dit dat je jouw financiële middelen beschikbaar houdt voor je core business. De liquiditeit van jouw onderneming wordt bij deze vorm van autolease dus niet beïnvloed. Sommige leasemaatschappijen bieden ook netto operationele lease aan. Dit is een uitgeklede vorm van operationele lease, waarbij de variabele kosten wel voor jouw rekening en risico zijn. De financiering is in dit geval uitbesteed met als grote voordeel dat de auto een balans neutrale (off-balance) positie inneemt.

Financial lease De leasevorm financial lease is niet meer dan een financiering van de (bedrijfs)auto. Omdat de (bedrijfs)auto als onderpand wordt genomen spreekt men in dit geval wel over leasing. In de praktijk betekent dit dat je als klant juridisch eigenaar bent van de leaseauto.  Doordat het een financiering betreft wordt dit gezien als vreemd vermogen van jouw onderneming en heeft dit invloed op de liquiditeit en solvabiliteit.